Най-мащабното дарение обаче, което спомага за популяризирането на делото на светеца от Байлово, безспорно е за храм-паметника “Св. Александър Невски”. Непосилната сума от 35 000 лева добрият дядо е събирал години, за да отиде в най-големия християнски храм у нас. Това става през май 2009 г., когато старецът намира секретаря на църковното настоятелство Стефан Калайджиев и му споделя намерението си да направи голямото дарение.

Оказва се, че парите са внасяни стотинка по стотинка от близка роднина на дядо Добри в клон на банка в Нови Искър. Двамата тръгват към градчето и започват да влизат във всеки офис на кредитна институция, докато открият къде се пази дарението. С един подпис храмът получава най-голямото дарение в историята си.

Според Стефан Калайджиев даренията от хора, посещаващи храма, средно годишно възлизат на 2000-2500 лв. Те се правят основно около различни празници. Дарените от дядо Добри пари са за обновлението и препозлатяването на престола в “Ал. Невски”, купени са нови покривки и завеси, отстранен е теч. Като израз на благодарност хора от храма начело с отец Тихон са посетили скромния дом на аскета в Байлово и са му предложили помощ за купуването на мебели от първа необходимост. Светецът от Байлово обаче отказал всичко.
Това е човек който събира добродетели, бере и събира плодове за вечния живот, обобщава секретарят на настоятелствотото на “Александър Невски”.Коментари

 1. Turista Turistov 10/08/2014 18:37 Reply

  Дарените от дядо Добри пари са за обновлението и препозлатяването на престола в “Ал. Невски”, купени са нови покривки и завеси, отстранен е теч. Какво духовно има в препозлатяването на престола, закупуването на покривки, завеси и отстраняването на някакъв теч!? Има ли истински нуждаещи се на които е помогнал? Къде е духовното в неговата постъпка!?

  • Guest 20/02/2015 14:42 Reply

   Духовното е в това, че приносите не му не са за църквата, а за Царя на Царете и Господа на Господарите – Иисус Христос.

  • Атанас Каменов 20/02/2015 14:46 Reply

   Духовното е в това, че приносите му не са за църквата, а за Царя на Царете и Господа на Господарите – Иисус Христос.

Псевдоним:
E-mail:
Уеб сайт:
Коментар:
 Коментирай 

Галерия